Specialistläkare och forskare med ambition att skapa rum för människor att dela kunskap kring kropp och hälsa

October 15, 2019

Du har varit delaktig i Forskarens visionsarbete i slutet på 2018 och början på 2019. Hur var du involverad? och hur upplevde du visionsarbetet?

Jag blev själv involverad via min vän Angela Sperandio på Doberman, eftersom jag sedan ett par år tillbaka haft en idé att göra en spännande, rolig och ”edukativ” mötesplats om Kroppen och vår hälsa, till för både barn och vuxna. Ett så kallat Kroppens Hus.  Idén började mer i form av Junibacken eller Tom Titts, men med fokus på Kroppen. Därefter har idén tagit lite andra vägar och just nu jobbar jag tillsammans med Andreas Blom (kreatör, kurator – startade Satans Demokrati) på en upplevelsebaserad ”teater” med fokus på vår Kropp, hälsa, forskning och framtid.

Jag tycker visionsarbetet kring Forskaren var spännande på det sättet att det influerades från olika delar av samhället. Från forskare, ingenjörer, ekonomer, konstnärer, politiker och jag tror att det är just i dessa multidisciplinära möten häftiga och viktiga saker utvecklas.

Vad tror du att Forskaren kan bidra med i Hagastaden?

Jag tror och hoppas att Forskaren kan bidra till att människor, gemene man, får upp ögonen för sin egen Kropp och hälsa. Att vi alla inser hur fantastisk den är och därmed vill lära sig mer om hur den fungerar och hur man på bästa sätt tar hand om kroppen både fysiskt och psykiskt.

Hur ska vi egentligen leva och äta för att ta hand om våra egna kroppar, men även vår jord med tanke på de miljöhot vi nu står inför.

Vad händer om temperaturen stiger, får vi malaria eller dengue till Sverige då? Vad händer om vi inte har rent vatten, kommer vi att drabbas av kolera?

Hur kan Forskaren bli relevant för dig? Eller din organisation?

Som läkare och forskare hoppas jag att människor lär sig mer om sin egen kropp och hälsa. Med kunskap kommer man försöka ta bättre hand om sig själv och sina nära och kära.

Just nu är det stora folksjukdomarna i vår del av världen bland annat övervikt och dess följdsjukdomar så som hjärt-kärl-sjukdomar samt diabetes och även depression. Inom mitt område, infektion, är antibiotikaresistens ett av världens största bekymmer, där människor redan nu dör på grund av det inte finns antibiotika för vissa typer av resistenta bakterier. Och detta drabbar framför allt redan väldigt sjuka människor som behöver vistas mycket på sjukhus.

Vad tror du är viktigt i Forskarens roll som innovationspartner för liv och hälsa?

Jag hoppas att Forskaren kan vara en informativ plats där man kan få sanningsenlig information om sjukdomar och diverse farsoter som cirkulerar i media. En plats där man kan lära sig om vart vi just nu befinner oss avseende forskning och hur framtiden ser ut. En plats där man tar upp och diskuterar viktiga ämnen så som vaccination, organdonation, genteknik, AI med mera. Allt med en tydlig grund i fakta och vad den senaste forskningen kommit fram till.

Forskaren ska vara en plats för nytänkare där det ges möjlighet att utveckla affären och aktivera kunskapsutbyte. Hur ser du på framtidens arbetsplats? Vad tror du att Forskaren kan bidra med här?

Jag tror att den stora fördelen med Forskaren för de som kommer att arbeta här är den fysiska närheten mellan olika discipliner så som forskare från KI, KTH, Handels och Stockholms Universitet eller Konstfack. I dessa fysiska möten kommer stora idéer växa fram som kommer vara viktiga för alla.

KORT OM ANNA NORLANDER

Ålder: 45 år.

Familj: Man och 3 barn i åldrarna 9, 12 och 14.

Bor: I vanliga fall bor vi på Södermalm, är för närvarande på post doc i Seattle.

Bakgrund och koppling till Hagastaden: Infektionsläkare (pluggade på KI) och arbetar 50% på infektionskliniken på Karolinska sjukhuset, de andra 50% arbetar jag på avdelningen för cellterapi och stamcellstransplantation också på Karolinska. Jag disputerade inom ämnet stamcellstransplantation för 10 år sedan och är i nuläget på en post doc i Seattle under 1 år d.v.s. har heltidsforskning.

Stockholms nya Life Science center

Flytta in i Forskaren! Låt affären och idéerna växa i en miljö som gjord för kreativitet, innovation och framsteg.